Wasje in de wastrommel doen, wastrommel met de slang laten vollopen met water, waspoeder erbij doen, minuten instellen, automatisch wassen begint, je mag even weglopen. Water uit de trommel weg laten lopen, half wasje overhevelen naar de centrifuge, minuten instellen om zeepwater uit te centrifugeren. Als centrifuge lawaai maakt, wasje beter in evenwicht arrangeren tot lawaai ophoudt. Automatisch centrifugeren begint, je mag weer even weglopen. Gecentrifugeerd wasje overhevelen naar een teil en de andere helft van het wasje overhevelen naar de centrifuge en minuten instellen. Automatisch centrifugeren begint. Trommel met slang laten vollopen met spoelwater, gecentrifugeerde wasjes erin doen en minuten instellen voor het spoelen. Automatisch spoelen begint. Spoelproces naar wens herhalen met schoon water en tenslotte halve wasjes een voor een weer centrifugeren. Daarna mogen ze aan de lijn om op te drogen.
In Nederland ben ik ze nog nooit tegengekomen, maar hier in Suriname heeft bijna iedereen een halfautomatische wasmachine. En inmiddels ben ik tot de conclusie gekomen dat heel veel processen in Suriname zich gedragen als bij de halfautomatische wasmachine; hoewel je met één opdracht aankomt, wordt de opdracht voordat je het weet in stukjes opgedeeld. En al deze stukjes moet je zelf aansturen, anders stopt het proces. Zelfs al heb je de garantie gekregen dat het in orde komt, zorg dat je erbij bent, want een kink in de kabel is aldoor op de loer. Een goed voorbeeld hiervan was de aanvraag en installatie van de bouwkraan. Op het laatst is het toch op de verkeerde plaats geïnstalleerd omdat de installateurs liever in de schaduw werkten.
Deze halfautomatische processen in Suriname, daar was ik eigenlijk niet goed op voorbereid. Zelfs als mensen zeiden: “Niets gaat vanzelf in Suriname”, wist ik niet dat ze dit ermee bedoelden. Om hier je dingen goed voor elkaar te krijgen, moet je een top-regelaar zijn, zelfs als je de weg van vriendjespolitiek en corruptie inslaat.
Gelukkig staan Wahab en ik op één lijn wat dat betreft; we proberen alles gedegen te regelen.
De bouwactiviteiten waren even gestagneerd door de zware regens, dat zal zo blijven doorgaan, maar tot nu toe ben ik best tevreden met wat ik zie, al is het nog maar de bouwkeet.
* Apollostraat 19, de bouwkeet: verschil van een halve dag werk van Wahab en zijn assistent.*
Met de hulp van tante Helen heb ik gisteren heel wat zaken kunnen regelen, zoals buurtwacht en automatische afschrijvingen. De assistent van Wahab heeft aangeboden, wanneer nodig, ook de wacht te houden, dus dat komt ook goed. Maar wat nog steeds niet rond is, is de bouwstroom en de bouwvergunning.
Op wrokoman dey (dag van de Arbeid) heb ik mijn enorme kampeerinboedel opgeruimd. Wat zag ik daar tegenop. Gelukkig werd toen net de grootste appelbacove tros ooit van oma’s erf geoogst, wel 9 kammen, dus kon ik met bacove-energie vooruitstomen.
* Mijn wrokoman dey: de opruiming van mijn intussen enorm gegroeide kampeerinboedel, hangmatten en tapoli wasemen uit, opgeruimd staat netjes, tante Helen en de tros appel-bacoven. *
Die avond heb ik ook “de Agro en made in Suriname beurs” bezocht, een beurs met heel veel agrarische producten, er waren zelfs koeien aanwezig, maar ook standjes met allerlei producten van Surinaamse makelij. Sinds kort worden er oesterzwammen in Commewijne verbouwd, je kon deze op de beurs proeven. Door de nog lage productie zijn de zwammen niet overal te koop, wel bij supermarkt Choi, DE supermarkt waar je ook bijna alle buitenlandse producten kunt vinden. Ook de meer gangbare Surinaamse lekkernijen waren volop aanwezig op de beurs, zo ook de lekkernijen van Van der Meer; ik gaf weer toe aan mijn “bruine-sopie-koek-verslaving”.
* De Agro en made in Suriname beurs: De zeer gewilde King Crab op sterk water, een Braziliaanse markoesa en een reuzencitroen, kippetjes met lange nek aan het spit, de oesterzwammen stand, de Van der Meer stand. *
Bij "Delicious Cakes and Snacks" kocht ik een kleine pom voor oma, want eigenlijk zou ik deze vakantie pom voor oma maken, maar het is er eerder niet van gekomen en oma vond het later niet meer nodig. Wel wilde ze weer sopropo gehaktballen, dus de volgende dag heb ik die voor haar klaargemaakt. Ze zijn nu in pakketjes in de vriezer en zo kan oma, zoals ze zelf zegt, toch iets van mijn hand blijven eten, ook al ben ik weer in Nederland. Oma had die dag daarvoor een van mijn lievelingsgerechten klaargemaakt, krab, en wel op twee manieren, massala krab en krab in tomatensaus. Dat was waarlijk een smulfestijn!
Krab in tomatensaus, massala-krab met klaroen en boulanger, voorraadje sopropo-gehaktballen voor oma.