Afgelopen vrijdag zijn we teruggekomen van onze plantage. We zijn deze keer 3 nachten gebleven en het was weer heerlijk vertoeven daar. Ik ben nog steeds niet helemaal gewend aan het kamperen in de tropen zonder elektriciteit en stromend water, maar deze keer ging het al weer veel beter dan de vorige keren. Er zijn een paar belangrijke dingen die je moet weten en in de gaten moet houden. Doe je dat, dan valt het wel mee.
Zoals de kleine grasvliegjes (net fruitvliegjes) die je helemaal gek maken door op je armen, gezicht of zelfs in je ogen te gaan zitten. Smeer jezelf in met verse kokosolie en ze vinden je niet meer zo aantrekkelijk. Sinds we dat weten kunnen we eindelijk in alle rust van onze maaltijden genieten. Deze vliegjes zijn er trouwens alleen in de regentijd.
Zorg verder dat je tijdens de schemering je kaarsen of petroleumlampen al aanmaakt. Het is heel akelig om in het pikkedonker nog naar een aansteker te gaan zoeken. En de schemertijd is erg kort! Neem daarom ook je bad op tijd, het liefst nog voor de schemering, want dan kan je nog goed zien waar je loopt en kan je best op slippers rondlopen en baden. Achter het huis hebben we een watertank waar regenwater in wordt opgevangen. Met twee emmers en een kommetje hebben we daar heerlijk gebadderd, veel lekkerder eigenlijk dan onder de douche in Paramaribo. Stap nooit in je slippers, schoenen of laarzen zonder je ervan te verzekeren dat er niets in zit. Hetzelfde geldt ook voor je kleren als je die buiten hebt gehangen en kijk ook voordat je de hangmat inklimt of er geen ongenode gasten in zitten. Verder kan je het beste laarzen dragen als je door struiken of gras wandelt, en dan met een houwer in de hand.
Deze keer zijn we (gelukkig) geen slangen tegen gekomen, wel waren er leuke aapjes in de buurt. We hebben donderdag de warme maaltijd samen met ons huisdier de boesi anansie genuttigd; hij (of zij) at een kamrawintji (gekko) en wij een tjawmin (chinese bami). De tjawmin hebben we uit de stad meegenomen en in de ijsbox bewaard. In Suriname kan je bijna in elke supermarkt een grote zak ijsblokjes kopen. We hebben ook een nachtelijke wandeling gemaakt en op de laatste dag ontdekt dat we een stervruchtenboom hebben (fransman birambi). Paul heeft met een fuik twee kleine platkop kwikwi’s gevangen. Ze waren te klein om op te eten; desondanks hebben we weer wat geleerd; ook de platkop kwikwi’s bewegen zich stroomopwaarts. Deze keer op de plantage heb ik me vooral bezig gehouden met het opschonen van de vruchtenbomen; klimplanten verwijderen en dode takken afkappen of afzagen. Ik heb er nog spierpijn van. We zijn een middag ook wat verder het bos in gelopen; dit is altijd wel een beetje spannend en eng, de geluiden zijn anders, er vallen aldoor takken naar beneden er je kunt er van alles tegenkomen. Maar het is goed gegaan en we hebben zelfs 2 grenspalen van onze plantage gevonden. Paul heeft alle belangrijke punten met de gps opgemeten, zodat nu enigszins duidelijk is wat we daar allemaal hebben en waar het staat; 15 hectare is niet echt goed te overzien, zeker niet als het zo bebost is. De buit was deze keer: twee grote zuurzakken (die heb ik gisteren eet- en drinkklaar gemaakt), drie fransman birambi’s en zes kokosnoten.
Nog wat tropen kampeertips voor de liefhebber, de meeneemlijst:
- 2 of meer emmers, deze komen altijd van pas; om mee te baden of om de buit (fruit, vis, vlees) in te bewaren of te vervoeren.
- Een robuust stuk zeep, van het soort dat niet wegsmelt in de zon.
- Laarzen (!), houwer (macheta), waslijn (hoge luchtvochtigheid, dus altijd alles uithangen).
- Uiteraard anti-muggen spray, hangmatten met muskietennet, een stuk plastic (tapoli) voor een afdak en touw.
- Hengel en genoeg vishaken!! Zodra we ze een keer niet meenemen, hebben we er spijt van.
- Een ijsbox met djogo’s (literfles parbobier), want niets is zo lekker als een ijskoude djogo na een middagje zweten in de tropen.
Op de foto’s: close-up van de boesie-anansie (vogelspin) die in het kamp huist, zelfde boesie-anansie verorbert een kamra-wintji (gekko), bezoek van de aapjes, platta-ede (platkop) kwikwi, fransman-birambi (stervrucht). Foto rechtsboven: volle maan tijdens de nachtelijke wandeling.
Watersnood 2006 in 2009
13 jaar geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten