dinsdag, januari 30, 2007

Verbrand

Vorige week hebben we Braamspunt bezocht en vanaf vandaag hebben we de verbrandingsverschijnselen weer onder controle. We hebben de geijkte fout gemaakt: heerlijke wind op het strand, de hitte van de zon is niet te voelen, en daarom niet ingesmeerd of beschermd. Ach ja, we hebben ons lesje weer geleerd. Zelf verbrand ik zelden, maar omdat we het strand van Braamspunt helemaal voor ons alleen hadden, had ik de gelegenheid om wat ongerepte huid aan de zon bloot te geven.
Braamspunt is op een schiereiland in het noordoosten van Suriname, waar de Suriname- en de Commewijnerivier bij elkaar komen en de Atlantische Oceaan instromen. Je komt er vanaf Paramaribo met een bootje; vanaf Leonsberg is het een uur varen. Wij hebben een boot met schipper gehuurd (175 SRD, ongeacht het aantal passagiers, max. 22). Hij heeft ons gebracht en gewoon gewacht tot we weer terug wilden. In de tussentijd zou hij z’n boot schoonmaken. Het strand is daar prachtig, en volgens mij is het ook het enige of een van de weinige zeestranden die Suriname heeft. Daarom verbaasde het me ook erg dat er verder niemand was. Wij waren er op een doordeweekse dag en zoals de schipper ons vertelde, wonen er nu Guyanese vissers. Hun woningen zijn zeer onaantrekkelijk, zeg maar gewoon krotten, en misschien is het daarom geen populaire badplaats. Wij hebben ons echter erg vermaakt, want het strand zelf was prachtig en schoon. We hebben daar al gauw een oerlelijk aasvisje gevangen, de schipper zei dat deze vissen (toekai?) 4 ogen hebben, maar we hebben maar 2 ogen gevonden. Met het aasvisje heeft Paul twee vissen uit de zee gehaald, waaronder een katvis van redelijk formaat. Uiteraard hebben we ze na te barbecuen opgesmuld. Uiteraard, want in Suriname doe je niet aan “catch and release”, tenzij de vis er echt heel onsmakelijk uitziet en je weet dat je ‘em toch niet gaat opeten. De schipper vertelde ons dat alleen de bosroko-visie een giftige zeevis is, het lijkt alsof ie een hemd aanheeft. Verder was alles eetbaar. Die lelijk aasvis wordt nooit gegeten want die blijft na bereiding een rauwe smaak behouden. Helaas hebben we tijdens de tocht geen dolfijnen gezien, deze schijnen soms met de stroom mee de rivieren in en uit te zwemmen. Wel zagen we af en toe een rode Ibis.
Op de foto’s: het bootje dat je meeneemt naar de overkant, bruisende Atlantische Oceaan, zonnen en vuurtje maken, de kleine vangst, visje aan het spit.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Moon

Braamspunt is best bijzonder, he. En als toeristische attractie een beetje onderschat.Het verlaten strand, het gevoel dat je heel ver van de bewoonde wereld bent, terwijl het zo dichtbij de stad is.
Zelf ben ik er een keer geweest en na aansporing van mijn echtegenote met tegenzin het water in gegaan.Plotseling een stekende pijn in mijn arm, alsof iemand er met een zweep op had geslagen. Ja, hoor, een bloody kwal.Als een speer het water uit.Landschapvorming op mijn arm.Verdomd pijnlijk landschap.
'Ja, de vorige trip, had ik ook een dode...'zei de reisleidster.
' Wat!!Een dode toerist?Door een giftige kwal!!'
'Nee,ik had een dode kwal gezien...,'
zei ze.
Van de rest van de trip kan ik mij eigenlijk niet veel meer herinneren.


groeten
Chris

Monique Chelius zei

Argh Chris! Je moet maar, wanneer je hier bent, beschrijven hoeveel pijn dit doet en of je ziek bent geweest. Afhankelijk daarvan zal ik beoordelen of ik de volgende keer wel in het water ga. Wij hebben inderdaad ook een dode kwal gezien, en omdat het water er voor mij te troebel uitzag en ik over de pijnlijke kwallen had gelezen, ben ik, schijterd als ik ben, niet de zee ingegaan. Vorig jaar heb ik wel in de zeemonding gezwommen tussen Guyana en Suriname. Daar heb ik zelf niets raars meegemaakt. Iets kneep wel in Paul zijn tenen, maar hij heeft de dader niet gezien.