maandag, mei 07, 2007

Poging tot vertrekken

De vertrekhal van Zanderij is veel te koud. Ik zit er nu al een paar uur en het schiet maar niet op. Wat ben ik blij dat ik m’n fleece vestje bij me heb. Al bij het inchecken begon het. De rij was enorm en er zat nauwelijks beweging in, maar zonder dat ik er zelf op uit was, ben ik tijdens een broeja (chaotische) herschikking van de rijen voorgedrongen en daar door een beveiligingsbeambte ingesloten. Ik was relatief snel aan de beurt, relatief omdat de bliksem ergens was ingeslagen en het computersysteem van de incheckbalie daardoor plat lag, de stoelen werden nu handmatig verdeeld. Snel heb ik maar bijbetaald voor een comfort-seat want ik kreeg de indruk dat het vliegtuig boordevol zou zijn, en dan is zo’n krap plaatsje nog minder leuk. En inderdaad hoor. Later werd er omgeroepen: Martinair zoekt naar 8 vrijwilligers die in plaats van vandaag op de dinsdag willen vertrekken. Vergoeding is 150 USD, hotelovernachting en transport van Zanderij naar hotel. Een nieuwsgierige Hindoestaanse meneer was weggelopen en kwam terug met het bericht dat een paar Nederlanders zich hiervoor hadden opgegeven. Na een tijdje werden er nog maar naar vier vrijwilligers gezocht, en daarna hield het op. Blij toe dat ik ook heb bijbetaald om in de VIP-ruimte te zitten (20 USD), want nadat we al een uur geleden hadden moeten instappen werd omgeroepen dat er een technisch mankement was, een of ander klepje wilde niet meer automatisch terug. Geschatte extra vertraging was vanaf nu anderhalf uur. Ik zit hier tenminste in een comfortabele stoel, ik kan internetten, er zijn overheerlijke broodjes pom, sate’s en ook heerlijke loempia’s. Ook de bar is goed gevuld, ik heb net een cognacje tegen de kou genomen.
Wat een dag, wat een dag. Het begon al op de Kwattamarkt, daar was al vroeg in de ochtend een djoegoedjoegoe (opruiing). Toen we aankwamen (tante Anita, oom Eddy en ik) hadden zich buiten achter de eetzaal al aardig wat dronken mannen verzameld die hun best deden in elke zin die ze uitkraamden het schuttingwoord “ pangpang” op te nemen. Toen we aan ons ontbijt zaten (saoto soep voor mij) werden de gemoederen wat heter. Een boslandcreool werd heftig uitgescholden en er werd wat geduwd. Later, en het is heel spijtig dat ik daar geen foto van heb kunnen nemen, kwam hij terug met een enorm kapmes. Weer wat later werd de politie erbij gehaald en kalmeerden de gemoederen. Even goed heb ik van m’n saoto genoten, al waren we wel paraat om ons snel uit de voeten te maken als het echt uit de hand zou lopen.
Op de kwattamarkt heb ik alleen maar lichtgewicht boodschappen gedaan voor de terugtocht naar Nederland, want m’n koffer was met m’n eigen spullen al 23 kilo, en mijn limiet was 25 kilo. Terug bij oma moest ik heel wat pas en meetwerk verrichten voordat mijn koffer goed en wel ingepakt was. Maar uiteindelijk is dat allemaal goed verlopen. Er zijn heel wat mensen langs geweest om afscheid te nemen en de mensen waarvoor ik foto’s had afgedrukt, waren er nog blijer mee dan ik had verwacht. Dat deed me goed. Er zijn beloftes gedaan en ik hoop dat ze allemaal uitkomen. O.a. dat ik na ongeveer 5 maanden terugkom, dat Roy dan hoog en droog in Powakka zit, dat Tesie elke dag in de Apollostraat is langsgereden en de vorderingen aan oma heeft gerapporteerd, dat mijn neef Danny tweewekelijks foto’s van de bouwactiviteiten heeft genomen en naar mij heeft gemaild. Ik ben benieuwd. Wahab heeft me toegezegd dat hij echt z’n best gaat doen om alles goed te laten verlopen en ik heb veel vertrouwen in hem geplaatst. Ook in tante Helen die de financiele kant voor mij gaat afhandelen. Mijn collega Marcel zal trots op me zijn, ik heb haar achtergelaten met een grote map vol met begrotingsoverzichten die ingevuld kunnen worden, van mei t/m december.
Ik begin me nu wel een beetje ongemakkelijk te voelen, want de beveiligingsbeambte die even tegenover me kwam zitten om ook te internetten (“op de mercedes webpagina”, zei hij tegen z’n collega) zei in het Surinaams: het is alsof het vliegtuig niet wil vertrekken. Ik ben niet het type dat zich erg zorgen gaat maken, maar ik heb inmiddels wel behoefte aan een soepele gang van zaken en slaap. Misschien moet ik nog maar een cognacje nemen. Ah, het is 23:45 uur en de Martinair dame deed de aankondiging dat het technisch mankement is opgelost, we mogen gauw instappen.Mijn buurman tijdens de vlucht was niet echt de gezelligste en verstopte zich voornamelijk onder een deken, volgens mijn zusje is dit gewoon onder een bepaalde groep mensen; liever anoniem als spook dan herkenbaar in een zeer genante slaaphouding (vreselijk uncool!). Dus ging ik, als ik zelf niet sliep, filmpjes kijken op de DigEplayer. Tot de daling boven bewolkt Amsterdam begon.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Monique,
Welkom terug in Nederland!
Hopelijk ben je weer snel gewend.

Sterkte!!
M.

PS:
Mag ik langskomen als je straks terug bent in Suriname?

Anoniem zei

Welkom in Nederland Moon!
(dit is geen grap!)
Helaas, helaas, heeft de zon hier weken geschenen, laat hij ons nu in de steek...
Moon 1 tip: als je pas terug bent,
praat dan veel met mensen die Suriname kennen en weten wat je mist.Praten met de gemiddelde aardappeleter die niet weet wat je doormaakt, vind ik als ik pas terug ben altijd een kwelling.
Ik zal je blog missen.
Sterkte!

groeten

Chris